Barvna veternica


sinc-e 2013
Hiša eksperimentov
Ljubljana, Slovenia

Naredi in opazuj!

Dotakni se enega izmed gumbov. Vetrnica se bo začela vrteti, hkrati pa bo začela utripati rdeča luč. Luč bo utripala vedno hitreje, dokler se ne bosta rdeča kraka vetrnice navidezno ustavila. Ko začne utripati še zelena luč, lahko začneš eksperimentirati.

Z dotikom na rdeče ali zelene gumbe lahko spreminjaš hitrost utripanja ene ali druge luči. Z dotikom na znak, na katerem sta dve noti, lahko zmanjšaš, z dotikom na znak s štirimi notami pa povečaš hitrost utripanja. 

Spreminjaj hitrost utripanja luči in opazuj vzorce, ki nastajajo na vetrnici. Opazuj, kakšne barve je videti vetrnica tam, kjer se rdeči in zeleni krak navidezno prekrijeta.

loading video feed ...

Kaj se je zgodilo?

Vsakič ko rdeča ali zelena luč posveti za kratek čas, vidijo naše oči vetrnico v določenem položaju. Ker so bliski močni in se hitro ponavljajo, ne opazimo temnih premorov, v katerih se vetrnica vrti naprej. Če nastavimo hitrost utripanja tako, da se vetrnica med dvema bliskoma zasuka ravno za en obrat, se bo zdelo, kot da ta miruje. 

V rdeči svetlobi sta najbolj vidna rdeča kraka, v zeleni pa zelena. Zato lahko s primerno nastavitvijo hitrosti utripanja rdeče in zelene luči ločeno »upravljaš« vsak krak posebej.

Še več...

Nastavi hitrost utripanja tako, da krak ene barve (na primer rdeče) navidezno miruje. Če sedaj hitrost utripanja rdeče luči nekoliko zmanjšaš, se bo vetrnica med bliskoma zasukala malce več kot za poln obrat in zdelo se bo, da se je začela počasi vrteti v eno smer. 

Če hitrost utripanja luči nekoliko povečaš, se bo vetrnica med bliskoma zasukala malce manj kot za en obrat in zdelo se bo, da se počasi vrti v nasprotno smer. S primerno nastavitvijo hitrosti utripanja rdeče in zelene luči lahko ustvariš občutek, da en krak miruje, drugi pa se vrti, ali da se kraka vrtita ločeno, vsak s svojo hitrostjo in celo v različnih smereh .

Če hitrost utripanja luči nekoliko povečaš, se bo vetrnica med bliskoma zasukala malce manj kot za en obrat in zdelo se bo, da se počasi vrti v nasprotno smer. S primerno nastavitvijo hitrosti utripanja rdeče in zelene luči lahko ustvariš občutek, da en krak miruje, drugi pa se vrti, ali da se kraka vrtita ločeno, vsak s svojo hitrostjo in celo v različnih smereh. 

Ali veš?

Zasloni računalnikov so sestavljeni iz drobnih svetilnih elementov (pikslov). Vsak element je sestavljen iz treh še manjših delov, rdečega, zelenega in modrega. Ker so elementi zelo majhni, se svetloba iz sosednjih elementov na čutnicah v naših očeh zlije
Zato tam, kjer hkrati svetijo le rdeči in zeleni svetilni elementi, vidimo na zaslonu rumeno barvo.

Icons made by Freepik from www.flaticon.com